Milloin tehtäviä tehdään?

Kurssimme automaattinen tarkistusjärjestelmä Goblin tarkistaa tehtäviä väsymättä viikon jokaisena päivänä kellon ympäri. Tähän mennessä palautuksia on tullut yhteensä yli 25 000 kappaletta. Määrä on niin suuri, että tilastojen tekeminen Excelillä ei sujunut enää kovin jouhevasti, vaikka lopulta sitten homma onnistuikin…

Jakautuvatko palautukset tasaisesti eri viikonpäiville tai kellonajoille? Entä voisiko huoltokatkon järjestää helposti johonkin tiettyyn aikaan, jolloin se ei haittaisi opiskelijoita?

Vastaus molempiin kysymyksiin on ei. 24/7 toimivaa tarkistusjärjestelmää hyödynnetään kaikkina päivinä ja kaikkina aikoina. Luonnollisesti tiistaina klo 12:00 oleva tehtävien määräaika näkyy jakaumassa selkeästi, mutta sellaista hetkeä ei juuri ole, että palvelin saisi levätä.

Tarkastellaan ensiksi, mihin vuorokauden aikaan palautuksia tehdään eniten:

Palautusten jakautuminen vuorokauden aikoina

Kuvaajasta näkee selvästi, että palautuksia tehdään eniten iltapäivällä. Toisaalta käyttäminen on vilkasta noin kello kymmenestä eteenpäin aina pitkälle yöhön saakka. Teekkarit nukkuvat tilaston perusteella todennäköisimmin klo 4-8, vaikka silloinkin tehdään joitakin palautuksia. Lounasaika taas laskee käyttöastetta merkittävästi juuri ennen pahimman ruuhkahetken alkua.

Entäpä sitten viikonpäivät, mitä sieltä voidaan havaita:

Tehtävien palauttamisen jakautuminen eri viikonpäiville

Ei liene mitenkään yllättävää, että maanantai erottuu noinkin selkeästi muista päivistä. Suurin osa opiskelijoista tekee tehtäviä siis vasta edellisenä päivänä. Lauantai näyttää olevan se päivä, jolloin koulutöitä tehdään vähiten. Sunnuntaina tehtäviä kuitenkin tehdään innokkaammin kuin perjantaina.

Jos maanantai on vilkkain päivä, niin kuinka aikaisin opiskelijat sitten tekevät tehtäviä noin yleensä? Tutkitaan seuraavaksi, milloin palautuksia tehdään viikon aikana ennen DL:ää:

Eri kierrosten palautusaktiivisuus viikon aikana ennen määräaikaa. Y-akselilla on vuorokausien määrä ennen määräaikaa ja X-akselilla kierroksen numero. Määräaika on kuvaajan yläreunassa.

Kuvaajassa on esitetty, milloin palautuksia on tehty. Havaitaan selkeästi, että viimeinen vuorokausi on varsin tiivistä aikaa tehtävien tekemiseen. Viiden ensimmäisen kierroksen määräaika on ollut klo 12, mutta kierrosten 6 ja 7 määräaika oli klo 20. Tästä johtuen yön vaikutus näkyy hieman eri tavalla. Eri kierrosten välillä ei ole juurikaan eroa, milloin palautuksia on tehty.

Tutkitaan viimeistä vuorokautta vielä tarkemmin:

Palautukset viimeisen vuorokauden aikana

Tästä kuvaajasta voidaan nähdä, että tehtäviä on tehty tiiviisti edellisenä iltana ja yönä sekä sitten juuri ennen kierroksen sulkeutumista tulee vielä viimeinen palautussuma. Kuudennen ja seitsemännen kierroksen osalta koko päivää on hyödynnetty ahkerasti, kun kierros sulkeutui illalla.

Meidän assareiden näkökulmasta on periaatteessa samantekevää, milloin tehtäviä tehdään, mutta luonnollisesti tämä näkyy myös kurssin harjoitusryhmien kävijämäärissä. Jos porukkaa on paljon, niin avun saaminen kestää pidempään ja aikaa neuvoa on vähemmän. Eri harjoitusryhmien ruuhkaisuus näkyy seuraavassa kuvassa:

Eri harjoitusryhmien ruuhkaisuus

Maanantain kohdalla on aivan selvä piikki ja loppuviikon harjoitusryhmissä on selvästi hiljaisempaa. Kahden viimeisen kierroksen DL:n siirtyminen keskiviikkoon ja torstaille näkyy myös siten, että parina viime viikkona myös keskiviikon ryhmissä on ollut enemmän opiskelijoita.

Mitä tästä kaikesta voisi siis sanoa? Jos et tee tehtäviä klo 4-8 aamuyöllä, niin on varsin todennäköistä, että jokin muukin tekee tehtäviä samaan aikaan. Ilmiö näkyy myös kurssin IRC-kanavalla: noihin aikoihin on hiljaista, mutta muuten keskiyön jälkeenkin kanavalla on vielä suht aktiivista keskustelua.

Mikäli tehtäviin kaipaa neuvoja, niin on suositeltavaa aloittaa hyvissä ajoin, jolloin assareilla on harjoituksissa enemmän aikaa neuvoa. Maanantaina aloittaminen ei ole muutenkaan hyvä idea, jos esimerkiksi Aallon tietokoneet hajoavat tai tehtävien kanssa tulee vastaan muita ongelmia. Jos taas olet ihan varma, että kaikki sujuu suunnitelmien mukaan, niin tehtävät saa kyllä kasaan, vaikka aloittaisi vasta tiistaina aamulla. 🙂

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: